Layout - default_page_home

Blog pre knihomoľov

3 Knižné tipy na Medzinárodný deň žien 🌹

Medzinárodný deň žien pripadá každoročne na 8. marca. Je to medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908, ktoré bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921. Počas druhej svetovej vojny bol tento sviatok zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Medzinárodný deň žien bol po roku 1945 znovu obnovený.

Existuje mnoho kníh písaných o ženách a písaných ženami. Vybrala som si pre vás tentokrát 3 knižné tipy, ktoré ma zaujali a ktoré majú svoje miesto v našej knižnici a čakajú na prečítanie.

Nechajte sa inšpirovať.

1. Matthew Dennison - Kráľovná (Jedinečný životopis kráľovnej Alžbety II.)

Kráľovná Alžbeta II. bola pre milióny ľudí na celom svete stelesnením britskej monarchie. Korunu zdedila v roku 1952 a na tróne strávila sedem desaťročí, teda dlhšie než ktorýkoľvek jej predchodca. Jej panovanie zahŕňalo podstatnú časť povojnových dejín Spojeného kráľovstva − od hospodársky drsných začiatkov päťdesiatych rokov minulého storočia až po éru covidu-19.

Matthew Dennison ponúka detailný a zasvätený pohľad na Alžbetin životný príbeh od detstva cez dospievanie až po panovanie v ére bezprecedentných zmien. Zaznamenáva jej radosti a triumfy, ale aj sklamania a útrapy. Kráľovnú Alžbetu II. predstavuje ako zástankyňu typických britských hodnôt − služby, plnenia povinností, vernosti, dobročinnosti a stoicizmu −, ktorá si zaslúži pozornosť nielen pre svoje postavenie, ale aj ako výnimočná osobnosť.

2. Waris Dirie a Cathleen Miler - Púštny kvet (Neobyčajné putovanie somálskej kočovnice)

Príbeh ženy, ktorá sa zo somálskej púšte prepracovala do sveta hviezd medzinárodného modelingu. Ako trinásťročná opustila svoju početnú rodinu, aby unikla sobášu so starým mužom. Z púšte si odniesla poznačené telo i dušu tzv. ženskou obriezkou, ktorú ešte i dnes podstupujú africké dievčatá v útlom veku. Waris šťastnou náhodou mohla pracovať niekoľko rokov na somálskom veľvyslanectve v Londýne. Keď jej legálny pobyt vypršal, rozhodla sa v cudzom prostredí ostať a zarobiť peniaze pre seba i pre svoju matku. Zapojila sa i do boja proti ženskej obriezke ako mimoriadna veľvyslankyňa OSN a zástankyňa ľudských práv.

3. Susanna Leonard - Marie Curie - Sklodowská a sila snívať

Paríž 1891. Marie od detstva snívala, že jedného dňa sa vymaní zo stiesnených pomerov v poľskej vlasti okupovanej cárskym Ruskom. Jej sen sa splní po dvadsiatich rokoch. Marie prichádza študovať na Sorbonu. Ako žena si však miesto na výslní vedy musí tvrdo vybojovať. Marie vie, čo chce. Nedbá na intrigy mužského sveta, púšťa sa do prelomového výskumu a začína žiť podľa predstáv. Po čase nájde v príťažlivom fyzikovi Pierrovi Curiem životnú lásku, aká nemá páru. S manželom dosiahnu prevratné úspechy, no zaplatia privysokú cenu. Marie ešte netuší, aké tragické rany jej osud prichystal. Vedkyňa, rebelka, milujúca žena – príbeh o skvelej osobnosti, ktorá zmenila svet.

Pridaj sa do komunity knihomoľov

Staň sa súčasťou komunity knihomoľov, ktorí si požičiavajú knihy alebo s čítanými knihami vzájomne obchodujú. Šetri životné prostredie a peniažky.
Pridaj sa teraz.