Layout - default_page_home

Blog pre knihomoľov

Najstaršia "Valentínka" ❤️

Najstaršia báseň, označovaná aj ako najstaršia “Valentínka”, sa začína slovami: “Je souis desja d´amour tanné/Ma tresdoulce Valentinee.” (Už som unavený z lásky, môj milý Valentín). Napísal ju Charles d´Orléans a hovorí sa, že ju napísal svojej žene v roku 1415, keď ho zajali v bitke pri Agincourte a uväznili v londýnskom Toweri. Pravdou je, že ju napísal okolo roku 1443 po svojom návrate do Francúzska.

Báseň nie je osobným posolstvom náklonnosti ako dnešné valentínske pohľadnice. V skutočnosti išlo o umelé uzákonenie pojmu dvorská láska, v ktorej sa rytieri mali venovať službe vydatej pani. V básni sa Charles ospravedlňuje zo zvyku svojmu pridelenému Valentínovi, že je príliš starý a unavený.

Charlesova poézia bola v 15. a 16. storočí veľmi populárna, a je pravdepodobné, že prispel k populazizácii sviatku svätého Valentína. To z neho robí významného valentínskeho básnika.

Niekoľko jeho rukopisov poézie uchováva Britská knižnica v Londýne.

Už si napísal/a svoju Valentínku? 🙂

Pridaj sa do komunity knihomoľov

Staň sa súčasťou komunity knihomoľov, ktorí si požičiavajú knihy alebo s čítanými knihami vzájomne obchodujú. Šetri životné prostredie a peniažky.
Pridaj sa teraz.