Layout - default_page_home

Blog pre knihomoľov

Valentínske knižné tipy ❤️

Ako nám je všetkým známe, 14. februára oslavujeme (nie všetci 🙂) sviatok všetkých zamilovaných - Valentín. Najstaršia dnes známa Valentínka je báseň z roku 1415, ktorú svojej žene napísal orleánsky vojvoda Charles. Jeho Valentínku si môžeš prečítať pri najbližšej návšteve Londýna v Britskej knižnici, kde je súčasťou zbierky manuskriptov.

A keďže sa nám tento sviatok pomaly blíži, rozhodla som sa vytvoriť zoznam 5 kníh s romantickou tematikou, ktoré si v najbližšej dobe rada prečítam.

Nechajte sa inšpirovať a potešte svoju romantickú dušu. 💗

1. Julie Caplin - Chata vo Švajčiarsku

Mína je trošku ako neriadená strela, no práve preto ju majú jej priatelia tak radi. O to viac je pre ňu šokujúce, keď ju muž, ktorého miluje, opustí práve pre jej nespútanú povahu. V hĺbke svojej duše však Mína verí, že šálka horúcej čokolády dokáže vyriešiť všetky problémy. A tak sa jedného dňa zbalí a vyrazí za dobrodružstvom do Švajčiarska, pod zasnežené vrcholky Álp. Je odhodlaná dať svojmu životu novú šancu a znova v sebe zapáliť stratenú iskru. V útulnej horskej chate sa rozhodne riadiť jasnými pravidlami: litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže hlava srdcu nerozkáže. Hlavne keď sa na scéne objaví príťažlivý Luke, pri ktorom sa Míne podlamujú kolená.

2. Jojo Moyes - Predtým ako som ťa poznala

Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum. Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia.

3. Ali Hazelwood - Hypotéza lásky

Olive Smithová, tretiačka na doktorandskom štúdiu, neverí na dlhotrvajúce romantické vzťahy. Ale jej najlepšia priateľka áno – a práve preto sa dostane do tejto šlamastiky. Dokázať, že naozaj randí, však nebude ľahké – vedci totiž potrebujú dôkaz. Preto spanikári a pobozká prvého muža, ktorého zbadá: Adama Carlsena, ich mladého a nadaného vyučujúceho… a všeobecne známeho kreténa. Olive nedokáže uveriť, keď súhlasí, že bude hrať jej falošného priateľa. Ich experimentu však hrozí poriadny výbuch…

4. Karina Janská - Pieseň Cyperskej lásky

Román Pieseň cyperskej lásky je príbehom Karininej rodiny. Príbehom, ktorý ukazuje, ako sa život môže z jedného dňa na druhý zmeniť. Sofia bezstarostne vyrastá na horúcom cyperskom vidieku uprostred vôní byliniek, cvrlikania cikád či spania pod nočnou oblohou. Dokonca sa môže vydať za muža, ktorého si sama vyberie - nie za toho, ktorého jej určí rodina, ako býva zvykom. Vydáva sa z lásky a jej život nemôže byť krajší. Jedného dňa však z večera do rána na ostrov vstúpi turecká armáda a rozpúta sa vojna. Rodina je nútená opustiť svoj domov, budúcnosť, vzdať sa všetkého, čo má. Uvidí vôbec Sofia ešte niekedy miesto, kde vyrastala? Vráti sa domov Andreas, ktorý vo vojne bez stopy zmizol? A bude vlastne nejaký domov ešte existovať? Magický príbeh lásky a nádeje, ktorý vás pohltí a nepustí do konca možno i preto, že je... skutočný.

A samozrejme nesmie chýbať najznámejšia kniha o tragickej láske:

5. Wiliam Shakespeare - Rómeo a Júlia

Naveky najsmutnejší! Taký je ten príbeh Romea a Júlie. To sú verše o nesmrteľných milencoch zo Shakespearovho veľdiela Romeo a Júlia, ktoré nebolo vytvorené iba pre javisko, ale je aj nádherným čitateľským zážitkom.

Pridaj sa do komunity knihomoľov

Staň sa súčasťou komunity knihomoľov, ktorí si požičiavajú knihy alebo s čítanými knihami vzájomne obchodujú. Šetri životné prostredie a peniažky.
Pridaj sa teraz.